امروز: شنبه, 8 مهر , 1402


مرکز تحقیقات ام اس تهران

تغذیه در ام اس

ام اس یک بیماری التهابی در سیستم عصبی مرکزی است که در تمام سنین، جنس ها و نژاد ها ممکن است بروز نماید. به نظر می رسد در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد بروز این بیماری هستند، مجموعه ای از عوامل محیطی آغازگر این بیماری باشند.

تا کنون درمان قطعی ای برای بیماری ام اس یافت نشده است لذا یافتن عوامل اصلاح پذیر نظیر سبک زندگی از جمله رژیم غذایی موثر بر بروز و کنترل علائم این بیماری از ارزش بالایی برخوردار است و می تواند منجر به بهبود کیفیت زندگی بیماران ام اس گردد. در سال های اخیر تعداد مطالعات انجام شده بر روی تغذیه به عنوان یک عامل محیطی موثر بر ام اس رو به افزایش است و نتایج این مطالعات نقش تغذیه بر بروز، علائم، شدت بیماری و کیفیت زندگی بیماران ام اس را بیشتر آشکار می نماید. برای مثال مطالعات ارتباط سطح سرمی پایین ویتامین Dو افزایش خطر بروز ام اس را نشان داده اند و برخی تحقیقات اثرات سودمند مکملیاری با ویتامین Dرا بر افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و کاهش خستگی در بیماران ام اس گزارش کرده اند.

افزایش پیروی از الگوی غذایی غربی و نتایج نامطلوب متعاقب آن از جمله چاقی با خطر بروز ام اس در ارتباط هستند. در نتیجه پیروی از برخی الگوهای غذایی سالم غیر غربی ممکن است بتواند به عنوان یک درمان مکمل جهت بهبود علائم ام اس کمک کننده باشد.

مطالعات نشان می دهند که بخش عمده ی بیماران مبتلا به ام اس راغب به اصلاح الگوی غذایی خود هستند. رژیم های غذایی مختلفی برای بیماران مبتلا به ام اس پیشنهاد شده است که هر یک به نحوی می توانند بر خطر بروز ام اس و یا شدت آن تاثیرگذار باشند. اغلب این رژیم ها در نکات مورد تاییدشان هم پوشانی دارند. برای مثال همگی رژیم های مدیترانه ای، کالری محدود، روزه داری متناوب و رژیم McDougallبر افزایش مصرف میوه و سبزیجات تاکید می کنند که می توانند با دارا بودن انواع ویتامین ها و املاح به صورت هم افزایی اثرات مفیدی را بر ام اس داشته باشند. 

تغییر الگوی غذایی می تواند از طریق کاهش التهاب و اثرات محافظت کنندگی نورون ها منجر به بهبود علائم ام اس و یا کاهش خطر آن گردد. 

  1. Evans E, Levasseur V, Cross AH, Piccio L. An overview of the current state of evidence for the role of specific diets in multiple sclerosis. Multiple sclerosis and related disorders. 2019 Nov 1;36:101393.
  2. Jagannath VA, Filippini G, Di Pietrantonj C, Asokan GV, Robak EW, Whamond L, Robinson SA. Vitamin D for the management of multiple sclerosis. Cochrane database of systematic reviews. 2018(9).

نویسنده: دکتر نسیم رضایی منش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.